Jobba som ordningsvakt

Sebastian - ordningsvakt i tunnelbanan

 

Arbetar som: Ordningsvakt (yttre arbetsledning i SL-uppdraget).
Har arbetat på Nokas sedan: November 2017.

Bakgrund: Har arbetat i bevakningsbranschen sedan 2012 och började då som stationär väktare i handelsmiljö. Har haft många uppdrag och roller som väktare och butikskontrollant. 2016 började jag arbeta som ordningsvakt och har haft uppdrag över hela Stockholm.
 
Hur ser en typiskt arbetsdag ut för dig?
Den börjar kl. 04:30 för att ta mig till jobbet. Strax innan sex ser jag efter så att samtliga patruller som börjar är på plats och att de har rätt utrusning för uppdraget. När de har klivit på så är min uppgift att finnas till hands för dem och det kan egentligen innebära allt från att åka ut och prata med en kollega som har arbetsrelaterade frågor till att vara den personen som är ansvarig för samverkan mellan andra aktörer vid större händelser. Förhoppningsvis blir det en sån dag där inget märkvärdigt händer och jag hinner åka ut till samtliga patruller som jobbar för att hälsa på. Vid tolvtiden är det dags för lunch och på eftermiddagen eller mot passets slut brukar det ibland falla in ett samverkansmöte där man träffar polisen, andra ordningsvakter, socialjour, uppsökarteam och ungdomsjouren för att samtala och delge information som kan vara relevant för de som jobbar i området. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det är att kunna finnas till hands och att hjälpa människor. Att det varje dag är väldigt varierande gör det också utvecklande.
 
Vad är svårt med ditt jobb?
Det är svårt att vara alla till lags. Ibland måste jag som ordningsvakt tråkigt nog vara den som säger nej. Är du berusad eller påverkad kan det innebära att din resa med kollektivtrafiken behöver avbrytas. Det är enbart för att förebygga att brott begås mot dig eller att du skadas allvarligt, men det kan ju vara svårt att ta in i den situationen, även om vi gör vårt bästa med att förklara detta.

Varför valde du Nokas?
Jag ville jobba för ett seriöst och etablerat bolag som är konkurrenskraftigt på marknaden. På Nokas finns det utvecklingsmöjligheter och en stor variation av uppdrag att välja mellan. Därför valde jag Nokas!

 

Patrik - arbetsledare och väktare

Catrine - stationär väktare i reception

Atilla - skyddsvakt

Caroline - flygplatskontrollant